Nyhedsbrev 70 - Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg

 

24. januar 2017

     

APVnet – kontor/administration
 

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord, har udvidet APVnet for det grønne område, så der også kan vælges en tjekliste for ”Kontor/Administration” under hver branche.
 

APVnet er et hjælpeværktøj til gennemførelse af den lovpligtige Arbejdspladsvurdering inden for "Det grønne område". Når du har valgt branche, kan der vælges de relevante tjeklister, afhængig af hvilke arbejdsopgaver man udfører.
 

APVnet er frit tilgængeligt, og du får adgang via www.barjordtilbord.dk.


Klik på ikonet for APVnet og vælg branche. Hvis du ikke er oprettet, opretter du dig ved at vælge "Log ind" og "Ny profil".

 
   

Fokus på ulykker i landbruget
 

Arbejde i landbruget er farligt. 2016 tegner til at blive et særligt tragisk år. 13 dødsulykker er der registreret i landbruget, og særligt fire typer af arbejdsulykker viser sig at gå igen år efter år:

  1. Ramt af, klemt mellem/under maskine
  2. Kvælning og drukning i siloer, brønde, gylletanke og lignende
  3. Ramt af/klemt mellem/under genstand (ikke maskine) som falder ned eller vælter
  4. Fald fra højden, fx stige eller tag.

Arbejdstilsynet og BAR Jord til Bord har i fællesskab udpeget en række arbejdsmiljøproblemer, der vil være ekstra fokus på i forbindelse med de risikobaserede tilsyn i 2017. Der vil gennem dialog med landmændene, blive gjort opmærksom på, hvor de farlige situationer opstår, og hvordan de bør forebygges.
 

Ved at følge nogle enkle retningslinjer er det muligt at forebygge mange af de alvorlige ulykker og dermed sikre sig selv og de ansatte mod alvorlige ulykker.
 

Husk, at der altid skal udarbejdes en APV for de arbejdsopgaver, der skal udføres. Derved sikres det, at de fleste farlige situationer kan undgås.
 

BAR Jord til Bord har samlet relevante vejledninger og materiale, der har fokus på ulykker i landbruget, som du kan se ved at følge linket her.

 

     

Dødsulykke i landbruget
 

Knapt er vi nået ind i et nyt kalenderår, før den 1. dødsulykke i landbruget sker. En 25-årig mand blev dræbt i forbindelse med arbejde nær minigraver, hvor hydraulikslangen springer, og skovlen falder ned og rammer ham i hovedet.
 

Hydraulikslanger skal tjekkes for utæthed, skader, revner og mørhed. For at sikre, at der ikke opstår fare, skal tip- og liftarme være nedsænket eller forsvarligt sikret, når maskinen ikke bruges eller er under eftersyn.
 

Læs mere i Lovpligtige eftersyn af landbrugsmaskiner og udstyr.

 
     
     

 
Husk at evaluere vores materialer!
     

Vi vil meget gerne have din mening om det materiale, du har læst.

Evaluering: www.svarbarjordtilbord.dk

Besøg vores hjemmeside www.barjordtilbord.dk for mere information

Materialet på hjemmesiden opdateres løbende.