Udgivelse

Skovflåt

Skovflåter sidder som regel i skyggefuld vegetation – skove og våde enge – et lille stykke over jorden, f.eks. i knæhøjt græs. Derfor er skovarbejdere og andre der arbejder lignende steder særligt udsatte for bid.

Hvordan undgår man at blive bidt
Den bedste måde at undgå at blive bidt af flåter er at beskytte kroppen med f.eks. lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser.
 
Fjern flåten
Det er vigtigt at undersøge kroppen for flåter dagligt og fjerne dem straks. Du fjerner flåten ved at bruge negle, en pincet eller en speciel flåttang. Hvis man ikke får hovedet med ud, skal man ikke gå i panik - bakterien sidder i flåtkroppen. Risikoen for smitte er størst, hvis flåten har siddet på kroppen i mere end 24 timer, med undtagelse af TBE (se nedenfor).

De vigtigste sygdomme
Skovflåter kan være smittet med bakterier og virus, der kan overføres til mennesker og forårsage alvorlig sygdom. De tre mest kendte sygdomme er:
 
- Borreliose
Borreliose er forårsaget af en bakterie (Borrelia burgdorferi), som findes i spyttet hos nogle flåter. Er man smittet med Borrelia, er første tegn på sygdommen ofte et ringformet rødt udslet i huden omkring bidstedet. Udslettet viser sig som regel fra et par dage til 3 uger efter biddet. Hvis et udslet vokser i omfang, og er 4 cm i diameter eller mere, bør man kontakte sin læge. Andre symptomer, er bl.a. let feber, smerter i led og muskler. I sjældne tilfælde vil en ubehandlet Borrelia-infektion over nogle år kunne udvikle sig til en kronisk infektion i huden, især på fødder, ben, hænder og arme.
 
- Ehrlichiose
Ehrlichiosis er forårsaget af en bakterie (Anaplasma phagocytophilia), som angriber de hvide blodlegemer. Er man blevet smittet, vil man som regel, en uge efter flåtbiddet, få influenza-lignende symptomer med feber, udtalt træthed samt muskel- og ledsymptomer. Langt de fleste bliver raske af sig selv - uden komplikationer. Infektionen kan behandles effektivt med antibiotika. Hud udslet ved ehrlichiose er sjældent, og ligner ikke det, som ses ved borreliose.
 
- Tick Borne Encephalitis (TBE)
TBE er forårsaget af en virus. TBE smitter omgående ved bid, og der er tilsyneladende ingen effekt af hurtig fjernelse af flåten. Symptomerne begynder med influenza-lignende sygdom, der varer nogle dage. Ca. 1/3 udvikler så tegn på en hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser efter et symptomfrit interval på få dage til få ugers varighed.
Da TBE er en virusinfektion, kan den ikke behandles med antibiotikum, men det er muligt at forebygge ved at blive vaccineret. Har man haft sygdommen, er man immun, resten af livet.
 
Se Naturstyrelsens pjece her.