Sikkerhedskampagne 2007

 Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord lancerer i sensommeren en storstilet landsdækkende kampagne, for at højne sikkerheden i landbruget.

 

 

 

Landbruget topper med arbejdsulykker i forhold til andre brancher i Danmark. Ulykkerne er tit alvorlige.

 

Tal fra arbejdstilsynet viser, at hver 8 anmeldte arbejdsskade i Danmark er så alvorlig, at den indbefatter dødsfald, amputation, knoglebrud og alvorlige kvæstelser.

 

I 2006 steg antallet af ulykker i landbruget voldsomt. 19 mennesker døde ved landbrugsulykker, i 3 af tilfældene var det børn og unge der blev dræbt. Disse tal er en tredobling i forhold til årene 2003-05. På toppen af det, der registreret 10 dræbte i trafikulykker, der involverede landbrugsmaskiner. 1 barn og flere voksne har allerede mistet livet i år…

 

Tal og statistikker har det med at være tørre og kedelige, men i dette tilfælde på det siges at være tragiske tal, der ved omtanke og agtpågivenhed, kunne have været undgået.

 

På basis af disse tal, har BAR Jord til Bord, Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, derfor besluttet at søsætte en landsdækkende kampagne, der fokuserer på sikkerheden i landbruget. Fokus områderne bliver Trafik, Maskiner, Børn og Faldulykker, - de væsentligste årsager til alvorlige ulykker i landbruget.

 

Arbejdstilsynet har også fokus på ulykker og arbejdsskader i disse år. I perioden 2000-2005 har Arbejdstilsynet indsamlet oplysninger om arbejdsskader i alle brancher. Til trods for at tallet for alvorlige arbejdsulykker er slemt nok, antager man, at det reelle tal er 50% højere, da ikke alle ulykker bliver anmeldt til Arbejdstilsynet.

 

 

Kampagnen vil starte til august, og vil kunne høres på radio og følges på hjemmesiden:

 

www.sikkerhedskampagne.dk

 

 

På hjemmesiden kan man deltage i en konkurrence med fokus på alvorlige ulykker i landbruget. I forbindelse med konkurrencen udloddes 1 stk. Nokia N95 mobil telefon.

 

 

For yderligere information kontakt venligst: Anne Marie Hagelskjær,

Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg  tlf: 87403400.