Nyhedsbrev 27 - Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg

 

24. juni 2013

Arbejdsmiljø i værksteder
 
Der sker ofte ulykker og nærved-ulykker under reparation og service på maskiner i jordbruget. Hvert år skades flere personer alvorligt, og dødsulykker er ikke ualmindelige.

BAR Jord til Bord har udgivet vejledningen ”Arbejdsmiljø i værksteder” med konkrete anvisninger på indretning af serviceværksteder på virksomheder inden for det grønne område. Der gives bl.a. anvisninger på, hvordan man dæmper støj, hvordan man fjerner forurening ved kilden, og hvordan belysning tilpasses omgivelser og opgave.
      
     
 
Re-entry
 
Branchevejledning om foranstaltninger ved arbejde med pesticidbehandlede planter i væksthusgartnerier findes nu også på bulgarsk.
 
Vejledningen giver en kort beskrivelse af, hvilke forholdsregler man skal tage, når man arbejder i væksthuse med pesticidbehandlede planter - således, at arbejdet kan udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
 
Vejledningen findes på dansk, engelsk, fransk og bulgarsk. Læs mere her.
 
   
     

Flåter

Det er vigtigt at undersøge kroppen for flåter dagligt og fjerne dem straks. Du fjerner flåten ved at bruge negle, en pincet eller en speciel flåttang. Risikoen for smitte er størst, hvis flåten har siddet på kroppen i mere end 24 timer, med undtagelse af TBE, hvor smitten overføres ved biddet (se nedenstående link).


Fra maj er der højsæson for skovflåter. Skovflåter sidder som regel i skyggefuld vegetation et lille stykke over jorden, f.eks. i knæhøjt græs. Den bedste måde at undgå at blive bidt af flåter er at beskytte kroppen med f.eks. lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser.
 

Læs mere:
BAR Jord til Bord, Skovflåt
Naturstyrelsen, Fakta om flåter og flåtbid 
 

 
   
     

Forebyg alvorlige ulykker i landbruget

 
Hvert år kommer gennemsnitlig 175 medarbejdere ud for en alvorlig ulykke i landbruget og ca. 5 kommer ud for en dødsulykke. Ulykker har store menneskelige konsekvenser. Med fokus på helt enkle tiltag kan landmanden selv forebygge ulykker, siger Arbejdstilsynet. 
 

Arbejdstilsynet kommer i kampagnen ”Undgå Ulykker” med gode råd til, hvad man selv kan gøre for at forebygge alvorlige ulykker og dødsulykker.
 

Læs mere på Arbejdstilsynets hjemmeside om kampagnen og pressemeddelelsen.
 

Se BAR Jord til Bord’s Faktaark og ”Ulykker i landbruget – Faktaark om forebyggelse”
 

   
     
 
 Husk at evaluere vores materialer!
   

Vi vil meget gerne have din mening om det materiale du har læst.

Evaluering: www.svarbarjordtilbord.dk

Besøg vores hjemmeside www.barjordtilbord.dk for mere information