Nyhedsbrev 38 - Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg

 

20. maj 2014

     

Kursus om APV

Evalueringen af det første kursus viste stor tilfredshed hermed. Indholdet var yderst relevant og kurset medførte øget viden og styrket motivation hos deltagerne for at arbejde videre med det elektroniske APVnet.

Vi udbyder yderligere to ½-dagskurser om ArbejdsPladsVurdering (APV).

Kurserne henvender sig til beskæftigede indenfor landbruget, skovbruget, anlægsgartnere samt gartnerier og planteskoler.

Tidspunkt: torsdag den 12. juni 2014 eller tirsdag den 24. juni 2014 kl. 9.30-13.00.

Læs mere om tilmelding i faktaarket om ”Kursus om ArbejdsPladsVurdering (APV)”.

 

     

Høst af kål – på den gammeldags facon!

Høst af kål er hårdt for kroppen, da det foregår som manuelt arbejde. Derfor skal arbejdsgiverne sørge for oplæring og instruktion af medarbejderne i korrekt arbejdsteknik. Desuden skal man have fokus på variation i arbejdet, og at regelmæssige pauser bør indgå.

Ved høstarbejde sker en meget ensidig belastning af bestemte dele af kroppen - typisk nakke, skuldre, ryg, ben, arme og hænder. Den bedste forebyggelse af skader opnås ved tilstrækkelig instruktion, variation og passende pauser i arbejdet.

Download faktaarket om ”Høst af kål” og læs mere om bl.a. korrekt arbejdsteknik, variation i arbejdsopgaverne og enkle råd til forebyggelse af skader.

 
     

Den årlige arbejdsmiljødrøftelse halter stadig!

Blandt virksomheder med under 10 ansatte mangler en tredjedel fortsat at gennemføre den årlige arbejdsmiljødrøftelse.

Alle virksomheder skal afholde en årlig arbejdsmiljødrøftelse – også de små virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation. Det er arbejdsgiveren, som skal sørge for, at drøftelsen finder sted, og at der foreligger dokumentation herfor. Virksomhederne kan frit vælge, hvordan den årlige drøftelse skal foregå.

Arbejdstilsynet kan give påbud ved manglende drøftelse. Hvis drøftelsen ikke har fundet sted, bliver der i første omgang givet en vejledning.

I vejledningen Arbejdsmiljøarbejdet – hvordan gribes det an kan man finde information om den årlige arbejdsmiljødrøftelse.
 
     

Arbejdsulykke med fastkørt gyllevogn

En mand kom alvorligt til skade i et forsøg på at trække en fastkørt gyllevogn fri med en traktor. Tovet knækker og svirper med stor kraft gennem ruden på traktoren, og rammer manden i hovedet.

Det kan være livsfarligt at trække maskiner fri med det forkerte grej. Det er vigtigt at undersøge faremomenter, inden arbejdet påbegyndes.

Få inspiration i afsnittet om skovspil og wirer i sikkerhedshåndbog for skovbruget.
 
     

Træfældning koster mand livet

En 65-årig mand mistede livet ved en ulykke under træfældning. Manden kom i klemme under et større træ i forbindelse med oprydning af et stormskadet skovareal.

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord har udgivet en vejledning om Sikkerhed ved selvskovning og sankning samt to korte pjecer, som man bør læse, inden man går i gang med træfældning. Læs mere her.

 

 
Husk at evaluere vores materialer!
     

Vi vil meget gerne have din mening om det materiale du har læst.

Evaluering: www.svarbarjordtilbord.dk

Besøg vores hjemmeside www.barjordtilbord.dk for mere information