Ulykker på landet – Sikkerhedskampagne 2010Jordbruget Arbejdsmiljøudvalg, BAR Jord til Bord retter fokus mod ulykker i landbruget. Arbejdsulykker er et af de væsentligste problemområder. Der behandles årligt 3000 ulykker på skadestuer selvom antallet at anmeldte arbejdsskader er væsentligt lavere. Hvis ulykkeskurven skal knækkes, skal landmændenes opmærksomhed på et sikkert arbejdsmiljø fastholdes.
Sikkerhedskampagnen Ulykker på landet indeholder flere elementer:
- Viden om ulykker indsamles. Hvilke ulykker sker og hvorfor sker de. - LandbrugsAvisen bringer hver uge en aktuel ulykke. - Antallet af alvorlige arbejdsulykker kan følges i hele 2010. - På BAR Jord til Bords og landbrugets hjemmesider findes faktaark med gode råd om forebyggelse. Læs mere om kampagnen i pressemeddelelsen. |
||
Ulykker på landet - Nr. 1 af 46Den første ulykke, som bringes i LandbrugsAvisen den 8.1.2010, omhandler amputation af yderste led af langfinger.
En landbrugsmedhjælper forsøgte sammen med landmanden at bjærge en ko, der ville springe over en låge. De brugte en minilæsser som ”kran”. Medhjælperen skulle sætte stroppen fra gjorden direkte på minilæsserens løftehoved. Dette aktiveres med et hydraulisk stempel, hvorved fingeren kom i klemme.
Ulykkens årsag og konsekvenser beskrives, og der gives gode råd om, hvordan ulykken kunne være undgået.
I 2008 blev der anmeldt 142 alvorlige ulykker til Arbejdstilsynet. Det vil sige ulykker, der har medført amputation, knoglebrud eller andre alvorligere skader. Kampagnen følger hvor mange ulykker der anmeldes i 2010. Men vi ved også at der bliver behandlet omkring 3000 på skadestuerne, så underanmeldelsen er katastrofalt stor.
Læs om de aktuelle råd Ulykker på landet. – Nr. 1 af 46. |
||
Faktaark om ulykker i landbrugetDet første faktaark omhandler "Sikkerhed ved betjening af maskiner".
En medhjælper kommer til skade i forbindelse med forsøg på at bjærge en ko. Til at bjærge koen blev en minilæsser brugt som ”kran”.
Faktaarkene fokuserer på forebyggelse med aktuelle råd:
Brug kun tekniske hjælpemidler, som f.eks. en minilæsser, til det brugsanvisningen angiver. Brugsanvisningen anviser præcist maskinens anvendelsesområde, forhold ved drift/betjening, opstilling, dagligt vedligehold, rengøring, advarsel om risici og anbefaling af personlige værnemidler.
Kommunikér entydigt om opgaven. Maskinen blev sat i gang, før medhjælperen havde fået fingrene i sikkerhed. Alle skal vide, hvem der gør hvad!
Faktaarket vil også indeholde link til relevant vejledningsmateriale fra BAR Jord til Bord, Landbrugets Rådgivningscenter og Arbejdstilsynet.
Læs hele faktaarket med link til relevant vejledningsmateriale |
||