Nyhedsbrev 61 - Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg

 

3. maj 2016

     

Vis hensyn på landevejen

Du må køre med traktorer og andre landbrugsmaskiner på de fleste veje. Men husk, at når du kører fra gården og ud på marken, må du ikke spærre vejen eller være til fare for de andre trafikanter. Vis hensyn på landevejen og hold afstand, så biler og lastbiler kan komme ind mellem dig og forankørende.

Nogle gange i årets løb sviner du vejene til i forbindelse med dit markarbejde. Hvis du spilder på vejen, er det dit ansvar at advare med skilte og sørge for, at der bliver rengjort efter dig.

Læs mere på BAR Jord til Bords hjemmeside, hvor du finder gode råd, du kan tage med i marken – for din egen og dine omgivelsers skyld.

 
   

Sikkerhed ved arbejde med gylle

Håndtering af gylle skal foregå med stor agtpågivenhed pga. den gas, der kan frigives fra gyllen, og som kan forekomme i dødelige koncentrationer.

Lagret gylle vil danne gassen svovlbrinte, der frigives, når gyllen sættes i bevægelse. Svovlbrinte har gentagne gange vist sig livsfarlig og ført til dødsulykker.

BAR Jord til Bord har udgivet vejledningen Sikkerhed ved arbejde med gylle, som skal oplyse landmænd og ansatte om hvilket fokus, der skal være på arbejdsmiljøet i og omkring gyllesystemer, tanke og pumpebrønde. Læs mere her.

 
     

Folder om indkvarteringsforhold i bygge- og anlægsbranchen på 8 sprog

Arbejdstilsynet har udgivet en serie af foldere til udenlandske ansatte inden for bygge- og anlægsbranchen. I denne folder sættes fokus på de vigtigste regler om, hvor og hvordan man må bo, når man skal indkvarteres i Danmark.

Folderen oplyser f.eks. om de grundlæggende krav, som villaer og lejligheder skal opfylde, for at de kan godkendes til beboelse. Nogle overenskomster indeholder regler om overnatning i forbindelse med arbejde.

Folderen er trykt på otte sprog – dansk, engelsk, polsk, tysk, litauisk, rumænsk, italiensk og russisk – og kan downloades fra Arbejdstilsynets hjemmeside.

 
     

Napo – små film om arbejdsmiljø

Serien med film om Napo er produceret ved hjælp af computergrafik. De fremstiller personfigurer inden for arbejdslivet, der står over for sikkerhedsmæssige spørgsmål.

Det er blandingen af undervisning, kulturel neutralitet og humor, der giver "Napo"-serien sin identitet. Napo er sympatisk, men skødesløs. Napos universelle sprog gør filmene ideelle for alle. Hver scene er uafhængig af de andre og kan anvendes som én film eller enkeltvis.

Fordi Napo er en tegneseriefigur, er han uforgængelig og evig, modsat de medarbejdere, vi prøver at beskytte.

Få mere at vide om Napo og se filmene her.
 
     
     

 
Husk at evaluere vores materialer!
     

Vi vil meget gerne have din mening om det materiale, du har læst.

Evaluering: www.svarbarjordtilbord.dk

Besøg vores hjemmeside www.barjordtilbord.dk for mere information