Nyhedsbrev 15 - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg

 

23. 11 2011

 
 
Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference ”Samarbejde og trivsel – vejen til en bedre arbejdsplads” den 23. november 2011 på Hotel Legoland
 
Arbejdsmiljøkonferencen løb af stabelen den 23. november 2011 med deltagelse af 300 repræsentanter fra mejeriindustrien og arbejdsmarkedets parter.
 
Samtlige indlægsholderes power-point præsentationer blev lagt på MIA´s hjemmeside www.barjordtilbord.dk på konferencedagen, så de var tilgængelige, når man kom hjem. De kan findes under overskriften Branchekonference eller ved dette link.
 
På konferencen blev afholdt workshop under ledelse af Decapo Teatret, der fremstillede 2 teaterscenarier som reflekterer deltagernes hverdag. Situationerne blev til i et improviseret samspil mellem skuespillere, konsulent og konferencedeltagere, hvor det ikke blot var skuespillerne, der improviserede, men alle involverede. Workshoppen er blevet optaget og distribueres snarest muligt på dvd til mejeriindustrien som inspiration og optakt til lokale tema-drøftelser.
 
MIA vil gerne benytte lejligheden til at sige deltagerne tak for det store engagement og håber, at alle har oplevet dagen udbytterig.
 
MIA går nu i gang med at gennemgå evalueringsskemaerne, der er et vigtigt værktøj for at sikre kvaliteten af MIA´s arbejde. Evalueringen vil give MIA en værdifuld tilbagemelding om:
  • Hvordan den enkelte sammenfattende har oplevet konferencen og ideer til evt. ny arbejdsmiljøkonference
  • Kendskabet til MIA´s afholdte temadage
  • Ønsker til nye temadage/nye emner/projekter, som MIA bør tage op og dermed kan indgå i MIA´s mål og strategier for, hvor fokus skal lægges fremadrettet
  • Kendskabet til, om de projekter, der har været sat i værk, har skabt overblik og indsigt, stof til eftertanke og redskaber, der kan bruges umiddelbart i den praktiske hverdag.
   

 

         
 
Projekt "Pas på din krop"
 
Projektet, der sætter fokus på ergonomiske belastninger i mejeriindustrien og har til formål at forebygge skader og nedslidning, er nu færdigudviklet og stilles til rådighed for mejerierne. Kampagnen skal sikre, at medarbejderne får oplysning om kroppens opbygning, hvordan den fungerer i forskellige sammenhænge, samt hvordan man bruger kroppen mest hensigtsmæssigt.
 
MIA har i den forbindelse udviklet:
  • 9 forskellige plakater, der sætter fokus på jobfunktioner, der udsættes for ergonomiske belastninger
  • ½ temadag for ledere og arbejdsmiljørepræsentanter, hvor der bliver sat fokus på AMO´s ansvar og fokusområder, kortlægning af ergonomiske belastninger, forebyggende tiltag m.v.
Plakaterne kan bestilles på mail: mp@mejerierne.dk. Læs mere her. Også tid og sted for deltagelse af tema-dag er beskrevet.
   

 

         
 

Nye fakta ark

MIA har udviklet 4 supplerende fakta-ark om mobning, stress, samarbejde samt kommunikation og konflikthåndtering. Fakta-arkene kan downloades fra hjemmesiden under overskrift "Psykisk arbejdsmiljø", der er en underrubrik til "Branchevejledninger". Se her

   
         
 
Projekt om vedligehold og ulykker
 
MIA har sat midler af til et projekt, der sætter fokus på vedligehold og ulykker. Specielt vil der blive set nærmere på el-ulykker, og hvad de typiske arbejdsulykker er, og hvad der skal haves fokus på i forhold til maskinsikkerhed og vedligehold. Der er derfor nu nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra mejerierne, der har vedligehold og el-ulykker inde på livet. Når ønsker og behov er defineret og efterfølgende godkendt i MIA, vil opgaven blive sendt i udbud. Det er målet, at der i løbet af 2012 bliver udviklet et værktøj, der kan anvendes i undervisningssituationer, i det daglige arbejde i AMO, ved introduktion af nye medarbejdere, på mejeriernes informationsskærme i forbindelse med en lokal kampagne m.v.
     
         
 
Arbejdsmiljønetværk for mindre mejerier
 
Arbejdsmiljønetværk for mindre mejerier er en af de nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2011 i kategorien Muskel-skeletpåvirkning.
 
Arbejdsmiljønetværket tæller 21 mindre mejerier, der har udviklet tekniske hjælpemidler, der kan afhjælpe løft af ost til og fra hylder, løft ved palletering og løft af sække, spande, dunke etc. Prisen uddeles den 30. november.
     
         
 
Mål virksomhedens sociale kapital
 
Det er nu muligt at måle virksomhedens sociale kapital. Det Nationale Center for Arbejdsmiljø har udarbejdet et spørgeskema, der måler den sociale kapital på arbejdspladsen. Du kan finde skemaet her.