Nyhedsbrev 17 - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg

 

2. 12 2011

         
 
"Sund i et godt arbejdsliv - Inspirationskatalog om integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø"
 
Arbejdsmiljørådet lancerer den 30. november 2011 "Sund i et godt arbejdsliv - Inspirationskatalog om integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø". Kataloget indeholder en række fortællinger om 28 arbejdspladser, der har arbejdet med integration af sundhedsfremme og arbejdsmiljø.
 
I inspirationskataloget præsenteres mange eksempler på og ideer til indsatser, der integrerer arbejdsmiljø og sundhedsfremme (ISA). Budskabet i kataloget er bl.a., at der ikke kun findes én måde eller én rigtig løsning at arbejde med ISA på, men mange. Samtidig er der et fællestræk, nemlig at samarbejde er omdrejningspunktet for at opnå tilslutning til aktiviteterne.
 
Arbejdsmiljørådet har besluttet, at opfordre Samarbejdsnævnet SALA-LO til at være med til at udbrede kendskabet til kataloget, og bidrage til at kanalisere budskabet ud til virksomhederne/arbejdspladserne om fordelene ved, at der samarbejdes i en integreret lokal indsats med inddragelse af både samarbejdsudvalg og de arbejdsmiljøansvarlige. Herved understøttes også intentionerne bag AMO-aftalen om en mere forebyggende, strategisk og målrettet arbejdsmiljøindsats på virksomhederne.
 
På denne baggrund sendes hermed link til Arbejdsmiljørådets hjemmeside: www.amr.dk/ISA, hvor inspirationskataloget findes på pdf-fil sammen med et faktaark og en folder med en kort præsentation af kataloget.
 
Kataloget kan også læses på skærmen som iPaper: http://nozebra.ipapercms.dk/Arbejdsmiljoeraadet/ISA/
 
Samarbejdsnævnet SALA-LO følger Arbejdsmiljørådets opfordring og udsender et cirkulære til samtlige registrerede samarbejdsudvalg og henleder opmærksomheden på at samarbejde lokalt herom.
 
   

 

 

Arbejdsmiljønetværk for mindre mejerier har netop ArbejdsmiljøPrisen 2011 inden for kategorien – Muskel – skeletpåvirkninger

Mejeribranchen har været præget af en høj forekomst af nedslidningsskader. Specielt på de mindre mejerier, hvor indførelse af ny teknologi og automatisering ikke altid er en realistisk mulighed. I erkendelse af, at de mindre mejerier ofte har fælles ergonomiske problemstillinger og udfordringer, blev ”Arbejdsmiljønetværk for mindre mejerier” dannet.

Første opgave var at få de ergonomiske udfordringer kortlagt. Desuden kiggede man på de mange gode løsninger, som allerede fandtes på mejerierne. De gode løsninger blev samlet i et idekatalog med fotos og løsningsprincipper, som blev formidlet ud i netværket. De kortlagte ergonomiske udfordringer blev prioriteret og dannede grundlag for udpegning af indsatsområder, hvor der var fælles behov for at gå nye veje.

Der blev efterfølgende nedsat arbejdsgrupper, der skulle arbejde videre med udvikling af tekniske løsninger til de prioriterede indsatsområder. Det har resulteret i, at der er udviklet et løfteredskab til hver arbejdsfunktion, og løfteredskaberne anvendes i dag på udvalgte testmejerier. På hvert testmejeri afholdes besøgsdage, hvor de andre mejerier kan afprøve redskabet i praksis – inden de selv vælger at investere i ny teknologi.

Selve netværksdannelsen er omdrejningspunktet i indsatsen og har været afgørende i udviklingen af de tekniske hjælpemidler og har været afgørende i udviklingen af de tekniske hjælpemidler og i den efterfølgende implementering. Resultatet er, at de tekniske hjælpemidler er taget i anvendelse, eller i hvert fald nu er inden for rækkevidde. Dermed er der også en realistisk mulighed for, at man på de små mejerier kan reducere arbejdsrelateret muskel-skeletpåvirkninger betragteligt.

Arbejdsmiljørådets formand Leo Bjørnskov begrundede på Dommerkomiteens vegne arbejdsmiljøprisen således:

”I arbejdsmiljønetværket har man fra begyndelsen taget de ergonomiske udfordringer op som eksisterer i mejeribranchen – i særdeleshed på de mindre mejerier. Grundlaget for netværkets systematiske fremgangsmåde er erkendelse af de små mejeriers begrænsninger, når det gælder om at udvikle tekniske hjælpemidler.

Ved at holde fokus på tunge løft og ved at arbejde ud fra faste kriterier er det lykkedes at få udviklet tekniske hjælpemidler, der reducerer belastninger i arbejdet væsentligt – imod svære odds. Dommerkomiteen har hæftet sig ved den strukturerede, vedholdende og succesfulde brug af et netværk på tværs af små virksomheder inden for én branche. Også anvendelsen af ”testmejerier” med adgang for de øvrige virksomheder i netværket finder Dommerkomiteen perspektivrig.

Dette vil Dommerkomiteen gerne belønne med ArbejdsmiljøPrisen 2011 i kategorien Muskel - skeletpåvirkninger”

Netværket består af 19 mindre mejerier, som producerer mælk og mælkeprodukter, forskellige typer oste, is, ostepulver m.m. De deltagende mejerier er:

Nørup Mejeri, Grøndal Mejeri, Aabybro Mejeri, Them Andelsmejeri, Endrup Andelsmejeri, Søvind Mejeri, Andelsmejeriet Sædager, Nørager Mejeri, Mammen Mejeri, Drøsbro Mejeri, Thise Mejeri, Lactosan, Jernved Mejeri, Aså Andelsmejeri, Løgismose Mejeri, Naturmælk, Bornholms Andelsmejeri, Premier Is, Øllingegaard Mejeri.

Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg (MIA) ønsker Arbejdsmiljønetværk for mindre mejerier et stort til lykke med prisen.
 
Her kan læses om de andre nominerede virksomheder og andre vindere i øvrige kategorier – www.amr.dk
 
Se billedet i fuld størrelse i forbindelse med tildeling af prisen ved at klikke på det lille foto til højre.
 
ArbejdsmiljøPrisen blev i 2011 uddelt for sjette gang i træk. Det er samtidig 2. år i træk og nu 3. gang, at ArbejdsmiljøPrisen går til mejeriområdet. I 2010 tilfaldt prisen Arla Foods Gul ost mejerierne og i 2008 løb Arla Foods Kørselscenter Vestjylland af med prisen.