Natarbejde – nye anbefalinger, OK-aftaler samt værktøjer
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har på baggrund af forskning lavet nogle anbefalinger for, hvordan natarbejde bør udføres.
Anbefalingerne er gældende, hvis jeres medarbejdere arbejder på en overenskomst, hvor anbefalingerne er blevet implementeret.
I forbindelse med overenskomstfornyelsen 2023 Ved OK blev parterne enige om at implementere Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø´s (NFA) anbefalinger om natarbejde i de respektive overenskomster.
I denne forbindelse blev der udarbejdet protokollater på alle overenskomster indgået i mejeribranchen. Protokollaterne er træder i kraft den 1. marts 2024.
NFA’s anbefalinger om natarbejde er:
· Højst tre nattevagter i træk
· Højst 9 timer ad gangen
· Mindst 11 timer mellem to vagter
· *Gravide normalt arbejder maksimalt 1 nattevagt om ugen for at mindske risikoen for spontan abort og andre graviditetskomplikationer.
*(Træder først i kraft den 1. august 2024 på Industriens område.
Dette gælder også for Mejeriindustriens overenskomster).
Arbejdstiden skal drøftes på virksomheden og I skal i samarbejde med medarbejderne, evt. i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen drøfte, om arbejdet på virksomheden lever op til NFA’s anbefalinger.
Nedenstående træder i kraft pr. 1. marts 2024
Drøftelse om natarbejde
De lokale parter skal, eventuelt i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen, drøfte, om man lever op til NFA’s anbefalinger i de områder af virksomheden, hvor der udføres natarbejde.
Hvis I skal indføre natarbejde, skal I ved iværksættelse af natarbejdet vurdere sammen med medarbejderne, evt. i samarbejde med arbejdsmiljøudvalget, om I følger anbefalingerne for natarbejde.
Hvis I allerede har natarbejde, skal I en gang årligt sammen med medarbejderne og evt. i samarbejde med arbejdsmiljøudvalget vurdere, om I følger anbefalingerne for natarbejde.
Hvis der er valgt en tillidsrepræsentant for området, skal vurderingen ske i samarbejde med tillidsrepræsentanten.
Drøftelsen skal:
- gennemføres ved iværksættelse af natarbejde og derefter løbende en gang om året
- dokumenteres ved notat eller referat der sikrer at drøftelsen har indeholdt en gennemgang af anbefalingerne
NFA´s anbefalinger følges
Hvis de lokale parter, eventuelt i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen, vurderer, at NFA’s anbefalinger følges, anvendes almindelige regler i overenskomsten uændret, herunder reglerne om helbredskontrol.
NFA’s anbefalinger følges ikke
Hvis de lokale parter, eventuelt i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen, vurderer, at NFA’s anbefalinger ikke følges, sættes følgende særlige aktiviteter i værk for medarbejdere, hvis normale arbejdstid om natten ikke er tilrettelagt i overensstemmelse med NFA’s anbefalinger:
Virksomheden skal tilbyde årlig helbredskontrol til natarbejderne
- Det er obligatorisk for natarbejderen at gennemføre helbredskontrollen hvert andet år
- For de natarbejdere, der er fyldt 50 år, anvendes en udvidet helbredskontrol. Den sundhedsfaglige, der foretager helbredskontrollen, skal benytte en udvidet helbredskontrol
Se mere om udvidet helbredskontrol her: Rammerne er nu klar for udvidet helbredskontrol for visse natarbejdere, der er fyldt 50 år - DI (danskindustri.dk)
Gennemførelse af en årlig særlig APV rettet mod natarbejde
Gennemførelse af en årlig særlig APV rettet mod natarbejde (Risikovurdering af Natarbejde - APV). Her er metodefrihed men APV´en skal som minimum omkring elementerne (hvad skal tjekkes) i den (partsgodkendte), APV-tjekliste til natarbejde udarbejdet af Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Industrien (BFA-I).
Gravide normalt arbejder maksimalt 1 nattevagt om ugen
Udsættelse af ikrafttræden af regler om gravides natarbejde til den 1. august 2024.
Ved de seneste overenskomstforhandlinger indførtes der nye regler om gravides natarbejde. Reglerne findes i overenskomstens bilag 14, stk. 9.
Der var samtidig aftalt en ikrafttræden af reglerne den 1. marts 2024 (udsat til 1. august 2024).
Ikrafttræden af reglerne var dog under forudsætning af ændring af bl.a. reglerne om dagpengerefusion (Barselslovens §6, stk. 2, nr. 2) samt at Arbejdstilsynet har indarbejdet NFA's anbefalinger i Bekendtgørelse om arbejdets udførelse §8, jf. bilag 2. Folketinget har dog endnu ikke ændret disse regler.
Overenskomstparterne har derfor besluttet at udsætte ikrafttræden af reglerne til den 1. august 2024.
På dette tidspunkt forventes refusionsreglerne at være ændret. Fra denne dato vil der derfor gælde følgende:
- Når virksomheden får kendskab til en medarbejders graviditet, skal virksomheden hurtigst muligt, og senest to uger efter en uges udgang omlægge medarbejderens arbejdstid, så den gravide højst arbejder en nattevagt om ugen.
- Hvis det ikke er muligt at omlægge arbejdstiden, har medarbejderen ret til fravær for nattevagter ud over en nattevagt og ugen.
|