Nyhedsbrev 41 - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg

 

11. december 2014

         
 

Mejeriindustriens arbejdsmiljøkonference ”Din adfærd – vores fremtid”

Konferencen løb af stablen den 27. november 2014 på Comwell Kolding med deltagelse af 520 repræsentanter fra mejeriindustrien og arbejdsmarkedets parter.

Samtlige indlægsholderes power-point præsentationer fra dagen er lagt på MIA´s hjemmeside www.barjordtilbord.dk og dermed tilgængelige. De kan findes under overskriften ”Mejeriindustrien” og ”Branchekonference” eller direkte via dette link. Billedgalleriet findes samme sted..

   
         
 

Pjece om håndtering af mobning

MIA havde til konferencen udviklet en pjece om håndtering af mobning, som vi håber vil skabe debat, give inspiration og viden om, hvad adfærd og handlemønstre betyder for trivslen på arbejdspladsen, og hvordan mobning typisk starter og udvikler sig, og hvordan mobning kan forebygges og håndteres.

Pjecen kan downloades fra MIA´s hjemmeside www.barjordtilbord.dk under overskriften ”Mejeriindustrien” og ”Udgivelser”, men kan også rekvireres i sekretariatet.

   
         
 

Pjece om tunge løft

MIA havde til konferencen tillige udviklet en pjece under overskriften ”Løft sikkerheden”, der sætter fokus på alle afdelinger på det enkelte driftssted, der har tunge løft som en særlig udfordring. Dvs. lige fra indvejning, mejeri, pakkeri/terminal/lager, distribution, vedligehold/værksted til administration. Pjecen viser de forværrende faktorer ledsaget af en kortfattet tekst med ergonomiske råd.

Pjecen vil indgå i såvel den grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse som i MIA´s ergonomiuddannelser og kan downloades fra MIA´s hjemmeside www.barjordtilbord.dk under overskriften ”Mejeriindustrien” og ”Udgivelser”, men kan også rekvireres i sekretariatet.

   
         
 

Kåring af Årets Arbejdsmiljørepræsentant 2014

På MIA´s arbejdsmiljøkonference den 27. november 2014 kåredes Årets Arbejdsmiljørepræsentant 2014. Formålet er at give et skulderklap til en arbejdsmiljørepræsentant, der har udvist en påskønnelsesværdig arbejdsmiljøindsats og demonstreret at være ildsjæl og rollemodel på arbejdsmiljøområdet over for kollegaer og gået foran med nye initiativer for en forbedring af arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.

Prisen gik i år til Mike Skovgaard, arbejdsmiljørepræsentant på Holstebro Flødeost, der fik overrakt et synligt bevis på titlen som ”Årets Arbejdsmiljørepræsentant – 2014" i form af et indrammet diplom, der kan pryde en væg på Holstebro Flødeost samt et personligt gavekort på 3.000 kr. til hotelindkvartering og en middag for vinderen og ægtefælle/samlever på et selvvalgt Comwell Hotel.

   
         
 

Mejeriindustriens arbejdsmiljøkonference – 2015

MIA har fastlagt datoen for næste års arbejdsmiljøkonference.

Sæt derfor allerede nu kryds i kalenderen ud for onsdag den 25. november 2015.
     
         
 

Arbejdstilsynets (AT) særlige indsats i 2015

AT indleder en særlig indsats over for alle brancher inden for nærings- og nydelsesmidler den 1. januar 2015 og slutter den 31. december 2015. I den periode forventes ca. 400 virksomheder at få besøg. Således er også hele mejeribranchen omfattet heraf.

Formålet med indsatsen er at medvirke til at forbedre arbejdsmiljøet inden for det psykiske område og i forhold til muskel- og skeletbelastninger og med fokus på dialog og vejledning.

Hver virksomhed bliver besøgt to gange med ca. 1-6 måneders mellemrum. Under besøgene vil der være møde med ledelse og medarbejdere samt en rundgang i virksomheden. AT tilrettelægger besøgene sådan, at der er tid og mulighed for dialog med ledelse og medarbejdere og sådan, at AT kan få et realistisk indtryk af forholdene. I nogle tilfælde aftaler AT en eller flere gruppesamtaler med medarbejdere om det psykiske arbejdsmiljø. De tilsynsførende vil vejlede om sygefravær, hvor det er relevant, og om sundhedsfremme.

På 1. besøg er der fokus på dialog og mundtlig vejledning for at sætte en proces i gang på virksomheden hen imod et bedre arbejdsmiljø. AT gennemgår og kontrollerer ikke arbejdsmiljøet som ved almindeligt tilsyn. Dog vil virksomheden kunne få forbud mod at fortsætte arbejdet, hvis der er overhængende og betydelig fare for medarbejdernes eller andres sikkerhed og sundhed. AT vil også kunne afgive et såkaldt strakspåbud, hvis der er tale om et alvorligt arbejdsmiljøproblem, der kan eller skal udbedres med det samme.

På 2. besøg fortsætter AT dialogen med virksomheden. Her vil blive drøftet, hvordan der er arbejdet videre med de emner, som der blev vejledt om på det første besøg og gennemfører tilsyn og kontrol med, om arbejdsmiljøet er i orden og kan træffe afgørelser, hvis der er væsentlige arbejdsmiljøproblemer.