Nyhedsbrev 42 - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg

 

7. januar 2015

         
 

Forebyggelsespakke til Nærings- og Nydelsesmiddelområdet

I forbindelse med at mejeriindustrien er udtaget til det særlige tilsyn vedrørende ergonomi og psykisk arbejdsmiljø, vil Arbejdstilsynet orientere om, hvordan man i industrien har mulighed for at søge om støtte til følgende forebyggelsespakker via Forebyggelsesfonen.

Under overskriften ”Gode rutiner aflaster kroppen” lancerer Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse nu en forebyggelsespakke til Nærings- og Nydelsesmiddelområdet. Læs nærmere her.

Tillægspakken ”Elastiktræning” -  kan søges samtidig med - eller efter - at virksomheden gennemfører/har gennemført forebyggelsespakken "Gode rutiner aflaster kroppen. Læs nærmere her

   
         
 

Seniorpakker

Bliv bedre til at fastholde erfarne og kompetente medarbejdere med en seniorpakke. Med seniorpakken får arbejdspladsen hjælp til at sætte fokus på seniormedarbejdernes arbejdsmiljø, helbred, særlige kvalifikationer og kompetencer. Arbejdspladsen får også hjælp til at tage hensyn til seniormedarbejdernes særlige forudsætninger og ønsker til organisering af arbejdet. Det tager tre til seks måneder at gennemføre pakken, og virksomheden få støtte til lønkompensation, kursusudgifter og konsulentbistand. Læs nærmere her

   
         
 

Ansøgningsskema om støtte til udvikling af tekniske hjælpemidler er nu tilgængelig

Fonden har netop offentliggjort det ansøgningsskema, som skal bruges til at søge om støtte til udvikling af tekniske hjælpemidler. Samtidig har fonden åbnet for ansøgninger. Fristen er 6. marts kl. 12, og ansøgerne forventes at få besked om ansøgningerne primo juni. Læs nærmere her.

     
         
 

Napos film

Serien med film om Napo er tidligere bragt i MIA´s nyhedsbreve og foreligger nu i en ny opdateret udgave, der kan downloades her. Historierne har en informativ værdi. De fremprovokerer spørgsmål og opmuntrer til debat om særlige aspekter af sikkerhed på arbejdspladsen. Ind imellem giver de praktiske løsninger eller anviser veje derhen. Det er en blanding af undervisning, kulturel neutralitet og humor i et tegneserieunivers.

   
         
 

Evaluering af ergonomiuddannelserne

Som omtalt på Mejeriindustriens arbejdsmiljøkonference 27. november 2014 så har branchen taget godt imod ergonomiuddannelserne, som MIA introducerede på sidste års arbejdsmiljøkonference. I 2014 har 26 virksomheder og 96 personer deltaget i ergonomiuddannelserne.

Baseret på de foreløbige erfaringer og evalueringer har MIA nu valgt at lægge hovedvægten i uddannelsen på praktiske øvelser og nedjusteret den teoretiske undervisning. Samtidig nedlægges introduktionsdagen permanent, som ellers har dannet optakt til uddannelsen, da den ikke længere vurderes at være nødvendig. Læs mere om uddannelsen her. Tilmelding til de nye uddannelser 2015 kan ske her

Hvad angår den supplerende arbejdsmiljøuddannelse i ergonomi af 1 dags varighed, der henvender sig til arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere, der har gennemført den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, så har MIA også foretaget justeringer baseret på de foreløbige erfaringer og evalueringer. Her vil uddannelsen fremover lægge hovedvægten på lovgivningskrav og kun i beskedent omfang på praktiske øvelser. Læs mere om uddannelsen her. Tilmelding til de nye uddannelser 2015 kan ske her

   
         
 

Arbejdsmiljøkonferencen - 2014

En hel del af deltagerne købte i direkte forlængelse af arbejdsmiljøkonferencen Peter Myginds bog: Myginds Mission.

For dem der efterfølgende tænkte, at "det skulle jeg da også have gjort", er der her chancen for at købe bogen til en fornuftig pris.

Se her.

   
         
 

Kommunikation og formidling af arbejdsmiljøarbejdet

Temadagen ”Kommunikation og formidling af arbejdsmiljøarbejdet” har ikke været udbudt igennem længere tid. Sekretariatet har nu modtaget henvendelser om kurset. Hvis der er tilstrækkelig interesse herfor, så hører vi det gerne, så et hold kan blive oprettet.

Nogle driftssteder har tidligere ønsket at få sin egen temadag, andre har ønsket at dele temadagen med kolleger. Begge muligheder står fortsat åbne.

Formålet med denne uddannelse er at arbejde med, hvordan man bliver bedre og mere præcis, når man formidler arbejdsmiljø. Effektiv kommunikation handler både om en afsender og en modtager, men et er afsenderens ansvar, at begge dele af kommunikationen fungerer.

Indholdet på uddannelsen er lagt vægt på, at mennesker er forskellige, og der derfor i dagens natur ikke er en én rigtig måde at formidle arbejdsmiljøarbejdet. Det handler om at tilpasse budskabet til individuelle forskelle.

For at illustrere dette, bruger vi en typeindikator (MBTI), der kan give nogle bud på, hvordan forskellighederne optræder, og hvad man gør for at få alle med.

På uddannelsen arbejdes og trænes der med:

Hvordan motiverer man forskellige typer af mennesker?

Hvorfor kommunikerer vi ofte forbi hinanden?

Hvorfor handler vi hver især, som vi gør?

Hvordan forskelligheder kan gå hen og blive vores svaghed frem for vores styrke?

Hvor har jeg mine styrker i kommunikation, og hvor skal jeg passe på?

Deltagerne på kurset kan være direktører, mejerichefer, ledelse, arbejdsledere, arbejdsmiljørepræsentanter, arbejdsmiljøudvalg, arbejdsmiljøorganisationer i mejeriindustrien. For at få det maksimale udbytte af temadagen anbefales, at det enkelte mejeri deltager i uddannelsen med begge parter.

Hvis der er interesse for kurset, kan Torben Rentzius Jans kontaktes på jans@di.dk eller på tlf. 40604638.