Nyhedsbrev 43 - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg

 

8. april 2015

         
 

Ny politisk aftale om styrket arbejdsmiljøindsats

Der er indgået en bred politisk aftale om en ny arbejdsmiljøreform, der ændrer på det eksisterende forlig fra 2011.

Blandt de centrale elementer i aftalen er et opgør med princippet om, at alle virksomheder i landet skal have tilsyn, selv om de ingen arbejdsmiljøproblemer har. Til gengæld vil der blive gennemført flere risikobaserede tilsyn.

En række af de risikobaserede tilsyn vil som et forsøg blive anmeldt med en konkret besøgsdato for at undersøge, om det styrker kvaliteten af tilsynet.

Aftalen indebærer også stramninger. Eksempelvis bliver bøder for grove overtrædelser dyrere for virksomhederne. Tillæg for skærpende omstændigheder og særligt skærpende omstændigheder hæves og bliver samtidig differentieret. Både området for særligt skærpende omstændigheder og Arbejdstilsynets bøder udvides. Til gengæld forsvinder det tillæg for gentagelsesvirkning, der gælder i dag.

Se aftaleteksten her

     
         
 

Mejeriindustriens arbejdsmiljøkonference - 2015


Med baggrund i tilbagemeldingerne fra deltagerne i MIA’s arbejdsmiljøkonference – 2014, har MIA nu fastlagt det overordnede tema for dette års arbejdsmiljøkonference.

Det bliver: ”Mening i forandringer”.

Sæt derfor kryds i kalenderen ud for onsdag den 25. november 2015, der bliver en dag:

  • Der krydres af ekspertindlæg og virksomheder, der har arbejdet med succesfulde forandringer og
  • Hvor der bl.a. sættes fokus på, hvordan forandringer implementeres på arbejdspladsen, og hvordan forhindringer af strukturel, motivations- og arbejdsmiljømæssig karakter kan forudses, og hvad der kan gøres for at håndtere disse.
     
         
 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø sætter nu fokus på social kapital, effektivitet, engagement, trivsel og helbred i mejeriindustrien

6 mejerivirksomheder deltager i projektet. Det drejer sig om Birkum Ost, Gjesing Mejeri, Holstebro Flødeost, Holstebro Mejeri, HOCO og Esbjerg Mejeri.

Projektet, der er startet op i 1. kvartal 2015 og slutter i 3. kvartal 2017, har til formål at forbedre viden om social kapital i virksomhederne ved at:

  • kortlægge den sociale kapital i virksomheder og afdelinger/teams
  • afklare behov for at vedligeholde og forbedre den sociale kapital
  • implementere indsatser til at vedligeholde og forbedre den sociale kapital
  • evaluere det videnskabelige forløb og virkninger af denne type indsatser.

Ved projektopstart vil der blive gennemført en spørgeskemaundersøgelse af social kapital og medarbejdernes engagement og trivsel. På baggrund af resultaterne afholdes workshops på de deltagende virksomheder og iværksættes handleplaner i løbet af efteråret 2015. Dernæst følger en interventionsperiode, indtil en ny spørgeskemaundersøgelse finder sted primo 2017, der så skal måle den sociale kapital, det psykiske arbejdsmiljø og trivsel blandt medarbejderne til evaluering af projektets effekt på social kapital og trivsel.

De deltagende virksomheder får følgende ud af forløbet:

  • Øget viden i organisationen om ”mængden” af social kapital i afdelinger/teams og i hele virksomheden
  • Øget indsigt i, hvad der bidrager til at forbedre den sociale kapital
  • Udvikling af en ”værktøjskasse” til forbedring af den sociale kapital
  • Øget indsigt i hvilke dele af organisationens sociale kapital, der kan bidrage til forbedret engagement, trivsel og sundhed, og derigennem til reduktion af sygefravær.

Endelig vil resultaterne af projektet blive formidlet i en almengjort form til andre arbejdspladser og til professionelle, der arbejder med arbejdsmiljø og social kapital.

Mejeribrugets SamarbejdsForums (MSF) konsulenttjeneste følger NFA-projektet. Beslutningen har sin baggrund i, at MSF på daglig basis yder konsulentbistand til virksomhedernes samarbejdsudvalg i alle spørgsmål omkring udvikling af samarbejdsforholdene, trivsel, konkurrenceevne, produktivitet, effektivitet etc., herunder social kapital.

MIA er naturligvis også optaget af projektet og får løbende statusopdateringer om projektet.

     
         
 

Ny underviser på vej til den grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse

Den hidtidige underviser på MIA´s grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse Birger Holmeå Christiansen, Kold College har pr. 1. april 2015 fået nyt job uden for branchen.

Der arbejdes derfor nu på at finde hans afløser. Det er forventningen, at alle udbudte arbejdsmiljøuddannelser vil blive gennemført som planlagt - således også den nært forestående primo maj 2015.