Nyhedsbrev 47 - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg

 

1. december 2015

         

Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2015

- Mening i forandringer

Konferencen løb af stablen den 25. november 2015 på Comwell Kolding med deltagelse af 494 repræsentanter fra mejeriindustrien og arbejdsmarkedets parter.

Samtlige indlægsholderes power-point præsentationer fra dagen er lagt på MIA´s hjemmeside www.barjordtilbord.dk og dermed tilgængelige. De kan findes under overskriften "Mejeriindustrien" og "Branchekonference" eller direkte via dette link. Billedgalleriet findes samme sted.

     
         

Pjece om "Et godt psykisk arbejdsmiljø – når der sker forandringer på arbejdspladsen"

MIA udleverede til konferencen en pjece med 22 anbefalinger om håndtering af mobning, som vi håber kan fungere som inspiration og vejledning, når der skal til at gennemføres forandringer, der kræver planlægning. Anbefalingerne handler om at tænke det psykiske arbejdsmiljø ind i forandringsprocessen fra planlægning til gennemførelse og forankring – både i den periode, hvor arbejdspladsen arbejder med forandringen, og i den nye situation, efter at forandringen er gennemført.

Pjecen kan downloades her, men kan også rekvireres i sekretariatet.

     
         

Kåring af Årets Arbejdsmiljørepræsentant 2015

På MIA´s arbejdsmiljøkonference den 25. november 2015 kåredes Årets Arbejdsmiljørepræsentant 2015. Formålet er at give et skulderklap til en arbejdsmiljørepræsentant, der har udvist en påskønnelsesværdig arbejdsmiljøindsats og demonstreret at være ildsjæl og rollemodel på arbejdsmiljøområdet over for kollegaer og gået foran med nye initiativer for en forbedring af arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.

Prisen gik i år til Tom Jürgensen, arbejdsmiljørepræsentant på Branderup Mejeri, der fik overrakt et synligt bevis på titlen som "Årets Arbejdsmiljørepræsentant – 2015" i form af et indrammet diplom, der kan pryde en væg på Branderup Mejeri samt et personligt gavekort på 3.000 kr. til hotelindkvartering og en middag for vinderen og ægtefælle/samlever på et selvvalgt Comwell Hotel.

     
         

Mejeriindustriens arbejdsmiljøkonference – 2016

MIA har fastlagt datoen for næste års arbejdsmiljøkonference.

Sæt derfor allerede nu kryds i kalenderen ud for onsdag den 23. november 2016.

       
         

De ergonomiske udfordringer i mejeribranchen

De ergonomiske udfordringer er fortsat store i mejeribranchen. MIA skal derfor meget anbefale, at driftsstederne sætter yderligere fokus på området og får uddannet ergonomiambassadører, der i hverdagen kan hjælpe med at have fokus herpå, så det ønskede mål at undgå belastningsskader kan nås.

Samtidig skal MIA meget anbefale, at alle, der har taget den grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse på 22 timer, tilmelder sig den supplerende arbejdsmiljøuddannelse i ergonomi af 1 dags varighed.

Klik på dette link om ergonomiuddannelserne og se, hvor og hvornår du kan tage uddannelsen.

     
         

Nyt ergonomi-projekt i støbeskeen

MIA arbejder nu på at finpudse et nyt ergonomi-projekt, der skal sætte mere fokus på god ergonomisk praksis i forhold til arbejdsstillinger og –bevægelser. Det er tanken, at der skal udvikles en række filmklip, der skal give arbejdsmiljøgrupperne samt arbejdsmiljøorganisationen nye redskaber til at italesætte og eksemplificere den gode ergonomiske adfærd i forhold til udvalgte arbejdsprocesser og er tænkt anvendt som inspiration til instruktion af både nye og erfarne medarbejdere og give mulighed for i fællesskab at drøfte arbejdsgange og praksis.

Ambitionen er at det nye ergonomiprojekt skal være klar til ibrugtagning inden arbejdsmiljøkonferencen – 2016 og skal bidrage til gennem en mere synlig formidling at skabe grundlag for dannelse af fælles holdning og mulighed for at skabe blivende forandringer i den ergonomiske adfærd.

     
         

Stort tillykke til Birkum Ost

Stort til lykke til Birkum Ost med den velfortjente sejr i konkurrencen om "Årets arbejdsmiljøpris 2015" i kategorien "Arbejdsulykker". 

Prisen blev uddelt den 26. november 2015 med følgende begrundelse:

"Siden 2010 har Birkum Ost arbejdet målrettet på at reducere antallet af arbejdsulykker og skabe en sikker arbejdskultur. Indsatsen har haft to overordnede mål: Dels at opnå et sikkert og trygt arbejdsmiljø og undgå arbejdsulykker. Dels at skabe en sikkerhedskultur hvor hver enkelt medarbejder har sikkerhed som første prioritet. Dommerkomitéen har lagt vægt på, at indsatsen er foregået i et tæt samarbejde mellem arbejdsmiljøorganisationen, SU og ledelsen. Det tætte samarbejde har været med til at sikre forankring af sikkerhedskulturen. Medarbejderne er blevet inddraget via workshops og har taget ejerskab i sikkerhedskulturen, hvilket bl.a. opleves i dagligdagen, hvor man passer på hinanden og påpeger forhold, der er sikkerhedsmæssigt problematiske. Indsatsen har ført til markante resultater i forhold til antallet af ulykker. Tidligere havde man mellem 6 og 9 ulykker om året. I de sidste 4 år har der kun været 2 arbejdsulykker på mejeriet."