Film

Diverse film mv

Arbejdsmiljø på maskinstationer - Sikkerhed eller bøvl  

"Sikkerhed eller bøvl" er en film, der på en underholdende måde gør opmærksom på de arbejdsmiljøproblemer, der kan være forbundet med arbejdet på maskinstationer. Det gælder ikke mindst de ulykkesfarer, der kan være ved arbejdet med f.eks. de store maskiner, udbringning af bekæmpelsesmidler og færdsel på landevejene.

Det psykiske arbejdsmiljø må man heller ikke glemme i det daglige arbejdsmiljøarbejde.

Filmen viser "Bøvlekaj" i aktion, afbrudt af indslag, der viser hvordan man kan passe på sig selv. April 2003, 27 minutter

Se filmen her.

Hvorfor går det så galt? - om ulykker i landbruget


DVD´en er bygget op omkring fire portrætter af ulykkesramte inden for landbruget, som selv fortæller deres historie. DVD´en indeholder desuden rekonstruktioner af ulykkerne og beskriver konsekvenser for de implicerede. Produceret for BAR Jord til Bord og Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik i Herning i samarbejde med Landbrugets Rådgivningscentre. 27 min. 2000.

Se filmen:

Del 1: Indledning

Del 2: Når ulykken rammer

Del 3: Det sker kun hos naboen

Del 4: Adfærden kan forbedres

Del 5: Ansvaret for sikkerheden er dit
 


Støj i det grønne

Hjemmesiden "Støj i det grønne" omfatter håndførte og kørende maskiner, der anvendes indenfor skovbrug, anlægsgartnerområdet og på kirkegårde.
på hjemmesiden formidles støjeksemplerne således, at man samtidig kan høre lyden og se hvor højt støjniveauet er. Endvidere kan man beregne sin egen støjbelastning på en arbejdsdag og høre hvordan et støjbelastet øre hører.

 

Stop støj i landbruget

BAR Jord til Bord, Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg har stået for udviklingen af en hjemmeside, hvor landmændene kan måle deres daglige støjbelastning. På hjemmesiden formidles støjeksempler således, at man samtidig kan høre lyden og se hvor højt støjniveauet er. Endvidere kan man beregne sin egen støjbelastning på en arbejdsdag - og høre hvordan et støjbelastet øre hører.
Siden kan ses på adresse: www.stojilandbruget.dk

Projektet fik en euroæisk arbejdsmiljøpris i Bilbao for god praksis over for støj på arbejdspladsen.

Se også pjecen Støj i landbruget - er det et problem? hvor de grundlæggende begreber om støj og høreværn behandles, og der gives ideer til støjdæmpning eller læs rapporten Støj i landbruget - en eksempelsamling der ligger til grund for materialet.

 

Gravid i gartnerier

Arbejds- og Miljømedicins Klinik, Odense Universitetshospital har med støtte fra BAU Jord til Bord udarbejdet hjemmesiden www.gravidigartneri.dk som indeholder vejledning til gravide i gartnerier.

Der er på hjemmesiden givet vejledning i form af den tid, der skal gå, før man som gravid:

  • må arbejde i væksthuset
  • må håndtere planter iført kemisk bestandige handsker
  • må håndtere planter uden handsker
  • Man kan søge på produktnavn (som skal fremgå af etiketten) eller på aktivstof eller pesticidtype (insektmiddel, svampemiddel, ukrudtsmiddel eller vækstregulerende middel).

Det er en hjemmeside der giver god vejledning om arbejdsmiljøet - også for de der ikke er gravide.

Eventuelle kommentarer til hjemmesiden herunder forslag til andre bekæmpelsesmidler der skal med på hjemmesiden rettes til info@gravidigartneri.dk.

Bevar mig vel!

- er et interaktivt og dialogskabende værktøj, hvor nye medarbejdere på en enkel og motiverende måde lærer, hvordan de undgår arbejdsskader.

Værktøjet er brancherettet gartnerier, svineslagterier og fjerkræbranchen.

Se værktøjet på www.bevarmigvel.com

Forandring Fryder

I GARTNERIET

Hos Gartnerierne Ove Nielsen A/S på Fyn findes noget af verdens mest avancerede teknik. Alligevel er der stadig meget ensidigt, gentaget arbejde i drivhusene. Det kender både Birgit og Kaj fra deres dagligdag, men i de seneste år har de lært at mindske skaderne. Gartneriets ledelse har investeret i en række hjælpemidler og ansat en person, der vejleder medarbejderne i arbejdsbevægelser.
Se klip fra filmen her. 
 
 

PÅ MEJERIET

Hos Birkum Ost i Odense har man investeret i nye maskiner og robotter. Det har betydet, at meget af det manuelle arbejde i dag er erstattet af overvågningsarbejde. Mød Winnie, der levende fortæller om sin ændrede hverdag, og Marlene der hurtigt greb chancen og fik en uddannelse i forbindelse med anskaffelsen af nye maskiner.
Se klip fra filmen her.